Toetsexpert

"Toetsexpert zijn. Ik kan het iedereen aanraden."

Annette Kornelius en Richard Otten, toetsexperts

Het belang van goede toetsen is duidelijk. De aandacht voor toetskwaliteit wordt steeds groter. Hoe krijg je de deskundigheid op het gebied van toetsen? Hoe bewaak je de onderwijskwaliteit en de kwaliteit van toetsing en examinering? Bij Trivium is een aantal docenten hierin specifiek opgeleid.

Annette Kornelius
Annette is docent economie en ondernemen aan de Sportparklaan. Ze heeft diverse taken, waarvan ‘examens’ een groot onderdeel is. Ook is ze leerlingbegeleider, mentor en lid van de werkgroep doorlopende leerlijnen vmbo-mbo.

Richard Otten
Richard is docent Nederlands en aardrijkskunde en geeft nu Nederlands aan de Engelandlaan. Hij heeft 33 jaar ervaring in het onderwijs, waarvan vier jaar bij Ubbo Emmius. Richard is ook mentor en dataspecialist en voorziet de directie van managementinformatie.

In 2018 heeft de inspectie de examens van vmbo-leerlingen in Maastricht ongeldig verklaard. Dit was de katalysator tot het instellen van een examencommissie per school. Richard: “Een examencommissie is een onafhankelijk orgaan binnen de school, dat iedere maand vergadert. Doel is de kwaliteitsborging van de examens. We willen dat goed kunnen doen. Daarom hebben we directie en bestuur geadviseerd één of meer leden van de examencommissie op te leiden als toetsexpert.” Dat was het begin en inmiddels kent Ubbo Emmius zo’n 15 toetsexperts.

Kritisch kijken
Annette en Richard hebben de opleiding tot toetsexpert gevolgd bij het Cito in vijf dagdelen en met een grote hoeveelheid zelfstudie. De cursisten worden zelf ook getoetst. “Aan het eind van de opleiding lever je een portfolio in met jouw visie op toetsen” vertelt Annette. “Ook ontleed je een toets van je eigen vak, je trekt conclusies, geeft aanbevelingen en maakt vervolgens een eigen toets. Het heeft mij veel inzichten gegeven. Ik hoop dat collega’s ervoor open staan om zelf kritisch naar de eigen toetsen te kijken. De eerste vraag die je je moet stellen is: waarom toets je, wat wil je toetsen en wanneer toets je. Ook moet je kritisch kijken naar je taalgebruik in de toets, de voorbeelden die je gebruikt en de hoeveelheid informatie die je in een vraag mag leggen. Je kunt de toets als uitgangspunt nemen en je lesprogramma daarop afstemmen. Voordeel daarvan is dat je de leerlingen vooraf inzicht kunt geven wat er nodig is om een goed cijfer te halen. Voorspelbaarheid is goed voor de leerlingen. In je coachende rol als docent zorg je er immers voor dat leerlingen op een hoger niveau komen. Leerlingen nog beter ondersteunen, daar gaat het om in ons vak.”

Meer ogen principe
Richard maakt zijn toetsen zelf, collega’s gebruiken ook wel toetsen van de databank van uitgevers. “De toetsen van uitgevers kun je best gebruiken, mits je je eigen uitgangspunten erin verwerkt” vinden beiden. “Je wilt immers toetsen wat je zelf in de les behandeld hebt” zegt Richard. “Toetsen voor de onderbouw gaat veel meer over determinatie, in de bovenbouw wordt meer inzicht van de leerling gevraagd. Het zou goed zijn als collega’s elkaars toetsen beoordelen: het ‘meer ogen principe’. Er zijn ook meer vormen van toetsen mogelijk. In principe mag alles, als het maar binnen de wettelijke kaders valt. We kunnen daar best wat creatiever in zijn, maar leggen onszelf veel regels op. Hoe mooi zou het zijn als je leerlingen een aantal toetsmethodes aanbiedt, waaruit ze kunnen kiezen.” “Denk aan digitaal toetsen” vult Annette aan. “Een voordeel hiervan is dat je video en audio kunt toepassen, ideaal voor leerlingen met dyslexie. Of bijvoorbeeld een portfolio met verschillende opdrachten. Het gaat niet alleen om de producten en de presentatie, maar ze leren ook plannen en eigenaarschap tonen.” Richard zou graag pas toetsen als de leerling eraan toe is. “Maar dat is lastig, want hoe bepaal je dat. Je gaat dan weer uit van de gemiddelde leerling.”

Kruisbestuiving
Annette is voorstander van meer formatief toetsen. “In het PTA staan minder toetsen, ook om de toetsdruk naar beneden te halen. Het gevolg is dat er meer formatief getoetst wordt. Ik pas dat zelf ook veel toe. Richard vertelt dat het Dollard College al langer met toetsexperts werkt. “Wij kunnen van hun ervaring leren. Collega’s van het Dollard College zitten bij het overleg van de examencommissie van Ubbo Emmius en vice versa. Ook de adviseurs van onderwijs & kwaliteit zijn bij de overleggen aanwezig. Een mooie kruisbestuiving. We zoeken binnen Trivium steeds meer de verbinding en dat heeft meerwaarde.”

Annettes wens is dat uiteindelijk iedere docent een toetsexpert is. “Veel vakken en het curriculum veranderen. Als professional wil je weten waarom, wat en wanneer je toetst en hoe je dat op een goede manier doet. Je haalt er zoveel voordeel uit, ik kan het iedereen aanraden.”

 

 Silja Stolk, examencommissie Dollard College:
“Het delen van kennis en ervaringen van elkaar is een enorme meerwaarde. Ubbo Emmius heeft bijvoorbeeld al meer ervaring wat betreft de professionalisering van de examencommissie. Het Dollard College is dit schooljaar begonnen met het bezoeken van de verschillende vestigingen voor de evaluatie van de schoolexaminering naar het voorbeeld van Ubbo Emmius.”

Monique Immink, Onderwijs & Kwaliteit:
“Vanuit O&K zien wij ook duidelijk de meerwaarde van het gezamenlijk optrekken van beide examencommissies, waarbij bij beide een adviseur onderwijs & kwaliteitszorg betrokken is. De eerder genoemde kruisbestuiving bevordert verbinding en houdt ons allen scherp, bijvoorbeeld bij nieuwe wet- en regelgeving of veranderingen vanuit de VO-Raad.”

 

Ontdek meer verhalen

"Het onverwachte maakt ons werk leuk."

Dina Wilms, Ellen Portengen en Janine Bruintjes, Bestuurssecretariaat

Lees het hele verhaal
"Ik wil een rolmodel zijn voor meiden met interesse in techniek."

Irene Smit, Docent PIE in opleiding

Lees het hele verhaal
"Het is onze taak om rust te brengen bij de leerlingen."

Antsje van Bommel, docent Zorg & Media

Lees het hele verhaal