Maatwerk

“Een leerling op de juiste plek krijgen, daar doen we het voor.”

Karin Rolfes, docent vmbo

Vmbo en mbo onder één dak heeft voordelen. We merkten dat een aantal vmbo-leerlingen in de knel kwam. Het lukt hen om diverse redenen niet om via de reguliere route van vmbo naar mbo door te stromen.  Voor deze leerlingen is er het Entree-onderwijs dat op een aantal plekken in de provincie wordt aangeboden. Om zo’n opleiding te mogen doen, moet je minimaal 16 jaar zijn en dat waren onze leerlingen nog niet. De leerlingen ‘bezig houden’ vind ik geen optie; je krijgt ze dan heel moeilijk terug in de leerstand. Ik heb daarom met het mbo gesproken over een mogelijke oplossing en die is er gekomen. Leerlingen kunnen via een maatwerk vmbo-entree route drempelloos instromen in mbo-niveau 2. Wel onder strikte voorwaarden: de route is bijvoorbeeld alleen mogelijk voor leerlingen van deze vestiging.

Ik geef burgerschap en vakleer en begeleid de stage. Mijn mbo-collega geeft Nederlands, rekenen en solliciteren; een andere docent verzorgt de gymlessen. Deze route werkt goed omdat vmbo en mbo in één gebouw zitten en de lijnen kort zijn. Ik kan gemakkelijk even overleggen met de mbo-collega’s. Een leerling kan nog even terugvallen op de vmbo-docenten als de start op het mbo wat moeilijk zou verlopen. Win-win.

Onlangs heeft een leerling haar diploma gehaald en is tussentijds ingestroomd in mbo-niveau 2. Een leerling op de juiste plek krijgen, daar doen we het voor. Dit maatwerk past bij mij!

Ontdek meer verhalen

“De passie van de mensen op de scholen en in de bedrijven is fantastisch om te zien!”

Maria Tiggelaar en Peter Zwiers, projectleiders STO

Lees het hele verhaal
“Met internationalisering verrijken we ons onderwijs.”

Katharina Hoffmann, docent Duits en contactpersoon internationalisering

Lees het hele verhaal
“Als je je eigen enthousiasme kunt overbrengen op je leerlingen, krijg je dat terug.”

Bert Hensema, docent Nederlands

Lees het hele verhaal